Takarófóliák és papírok, maszkolószalagok

Már esett szó a festés előtti előkészületek fontosságáról, illetve a bútoraink és környezetünk megóvásáról. A megóvásban segítségünkre lehet a különböző takarófóliák illetve takarópapírok, maszkolószalagok használata.

Ejtsünk pár szót a takarófóliákról

A takarófóliák többsége 4×5 m, azaz 20 m2 nagyságú. Ezt persze kedvünkre szabhatjuk-vághatjuk. A lényeg inkább a takarófóliák vastagságában rejlik. Öt különböző vastagságú takarófólia közül választhatunk. Az általunk felsorolt takarófóliák egytől-egyig vanília illatúak. Ez csupán egy apró pozitívum, hogy nem a jellegzetes műanyag szag lengi majd be a helységet, hanem egy sokkal kellemesebb vanília illat.

  • Normál: Ez egy nem túl vastag fólia, viszont a bútorok lefedésére, hogy ne legyenek porosak, festékesek tökéletesen megfelel. Akár hobbi célokra is tökéletes (pl. gyerekek festegetéséhez asztalt lefedni stb.)
  • Járható: Ez a fólia már vastagabb a normálnál, ez már padlóra is rakható, mert ahogyan nevéből is látszik, ezen már járhatunk is, bár javasoltan mértékkel “nyúzzuk”.
  • Extra járható: Strapabíró járható fólia, ezen már nyugodt szívvel jöhetünk-mehetünk annélkül, hogy kiszakadna.
  • Létrázható: Ez a vastagság abban az esetben javallot, amennyiben tervezünk létrát állítani és arról festeni, esetleg még “létrázni” is tudunk – tehát a létrával közlekedni, lemászás nélkül.
  • Építési: A fóliák közül a legerősebb. Ezt szinte bármire használhatjuk a felújítás alkalmával, mert egy rendkívül vastag, megbízható fólia.

 

Takarópapírok

Két féle takarópapírt tartunk festékboltunkban, hullámpapírt illetve sima takarópapírt. A takarópapírok előnye, hogy nehezen áznak át, létrázhatóak és erős védelmet nyújtanak a padlónak a festés, felújítási munkálatok alkalmával. A takarópapír viszont nem a legjobb választás a bútorok és egyéb tárgyaink beborítására, ugyan akkor például költözésnél nagy hasznát vehetjük.

  • Hullámpapír: Kialakítása olyan, mint az erős kartondobozoké. Teljes tekercsben vásárolható meg, de sokoldalúan felhasználható. Védelmet nyújt az érzékenyebb parkettáknak is, így a felújítás alkalmával kisebb az esély az esetleges parketta sérülésre. Jó választás költözéshez, csomag feladáshoz, doboz kitöltésre.
  • Takarópapír: Vastag, egyrétegű, hajlékony kartonszerű papír. Kényelmesen és gyorsan lefektethető, jól védi a padlót a lecsöpögő festéktől.
Takarófóliák és papírok, maszkolószalagok

Takarófóliák és papírok, maszkolószalagok

A maszkolószalagok sokoldalúsága

A maszkoló- vagy más néven papírszalagok elengedhetetlen kellékei a barkácsolásnak, felújításnak. Széles a választék belőlük, de nagyon fontos, hogy a megfelelőt válasszuk a megfelelő feladatra. A maszkolószalagok tapadása, mérete, vastagsága és specifikációja is eltérő.

Az alap, általános maszkoló szalagok nagyon jók takarófólia, takarópapír rögzítésre illetve maszkolásra – tehát egy-egy terület kitakarására, mint például kapcsolók, ajtófélfák stb, amiket nem szeretnénk összefestékezni. Ezen szalagok, festet falfelületre ragasztása (például dekorációs minta festéshez) viszont nem minden esetben javallot, mert visszaszedhetik a festéket, ragasztó anyagot hagyhatnak maguk után. Kültérre pedig minden esetben speciális, erre való maszkolószalagot válasszunk.

Tipp:

  • Kültérre szánt speciális szalag például a Tesa kültéri maszkolószalag, amely UV álló és akár több hét után is nyomnélkül visszaszedhető.
  • Festett falfelületre tökéletes választás a Tesa Sensitive – amely kimondottan érzékeny felületekre való, így nem szedi vissza a falfestést – például minta készítésnél.

A megfelelő maszkolószalag és takarófólia, papír kiválasztásában is örömmel segítünk, kérje kollégáink segítségét!

 

9.5 Összes pontszám

Értékelés: 5 (1 votes)
 
 
Teddy
Örömmel vesszük a véleményedet

Szólj hozzá

Teddy Klára Festékbolt
Logo
Shopping cart