Tapétázási tippek

Egy jól megválasztott tapétával az egész szoba hangulatát, megjelenését befolyásolhatjuk kedvünk szerint. Figyelembe kell vennünk olyan szempontokat, mint a helyiség funkciója, hangulata, a szobában uralkodó színek, a saját stílusunk és igényeink, a beszűrődő fény mennyisége és még sorolhatnánk. Most már a széles választéknak köszönhetően nem csak a mintákból és színekből kell válogatnunk, hanem a különböző tapéták anyagaiból is. Így érdemes tisztában lennünk a különbségekkel.

Tapéta minták

 • Függőleges irányú minták – magasabbnak láttatják a szobát, így ha ilyen érzetet szeretnénk elérni vagy alacsonynak találjuk a belmagasságot, akkor jó választás lehet.

 • Vízszintes irányú mintázat – ennek típusnak köszönhetően a szoba szélesebbnek és alacsonyabbnak tűnik, sokan alkalmazzák ezt a típust a rendkívül magas belmagasság ellensúlyozására.

 • Kicsi, világos minták – jellemzően tágítják a teret, ahogy a világos színek önmagukban is ilyen tulajdonsággal bírnak.

 • Nagyméretű vagy sötét minták – jellemzően szűkítik a teret, érdemes például olyan esetben alkalmazni, amikor a tér nagysága miatt nem érezzük elég otthonosnak, “kuckósnak” a szobát.

 

Főbb tapéta típusok

 • Papír tapéta: Ez a tapéta olcsóbb, mint a vinil tapéta, de kevésbé tartós, és könnyen szakadhat vagy elmosódhat, persze itt is többféle minőségből választhatunk. Súlyuk szerint megkülönböztetünk könnyû(< 90 g/m2), középnehéz (90-130 g/m²) és nehéz (> 130 g/m²) papír tapétát. Szerkezetük szerint lehetnek egy- vagy többrétegűek. Felületi kialakításuk szerint megkülönböztetünk sima, prégelt vagy más néven struktúra (nyomott mintás) tapétákat. Átfesthető, vízálló
  és lemosható változatban is kaphatók.

Papír tapéta ragasztása: A papír tapéta ragasztása meglehetősen egyszerű. Általában a ragasztót közvetlenül a tapéta hátoldalára kell felvinni, majd a tapétát a falra kell felhelyezni. Fontos, hogy a ragasztó ne legyen túl vastag, és hogy a tapétát sima, egyenletes felületre kell felhelyezni.

 • Vinil tapéta: Alapanyaga műanyag. A leggyakoribb típusú tapéta, amely tartós, könnyen tisztítható, mosható így bármely helyiségben alkalmazható, ezért különösen alkalmas konyhák, fürdőszobák és előszobák tapétázására. Sokféle mintával és textúrával elérhető.

Vinil tapéta felragasztása: A vinyl tapéta ragasztása hasonló a papír tapéta ragasztásához, azonban a ragasztó felvitelekor a tapéta hátoldalát és a falat is fel kell kenni. A vinil tapéta sokkal nehezebb, mint a papír tapéta, így fontos, hogy biztosan felhelyezzük, hogy elkerüljük a ráncokat és a hullámokat.

 • Textil tapéta: Ezek a tapéták szövetekből vagy természetes rostokból készülnek, és gyakran texturált felülettel rendelkeznek. Nagyon drágák, de nagyon exkluzív hatást keltenek.

Textil tapéták felragasztása: A textil tapéta ragasztása különlegesebb, mint a többi típusé. Általában a textil tapétához speciális tapéta ragasztót kell használni, amely ragasztó a tapéta hátoldalára és a falra is felkerül. A textil tapétát óvatosan kell kezelni, hogy elkerüljük a szálak megszakadását és a sérüléseket.

 • Vlies tapéta: A vlies tapéta nagyon tartós, mivel szálas anyagokból és műanyagokból készül. Könnyen felhelyezhető, és nem igényel különösebb előkészületet, mert anyaga mérettartó.

Vlies tapéta felragasztása: A vlies tapéta ragasztása rendkívül egyszerű, mivel a ragasztót közvetlenül a falra lehet felvinni, majd a tapétát fel lehet helyezni rá. A vlies tapétának nincs papírhátlapja, így nem szükséges, hogy a tapétát előzetesen összeillesztjük.

Az alábbiakban látható táblázat sokat segíthet a megfelelő tapétaragasztó kiválasztásához.

Ahogy a táblázat is mutatja a Metylan termékek tökéletes megoldást nyújtanak valamennyi tapéta típus ragasztásához.

Amennyiben kérdésed maradt a tapétázással és a megfelelő ragasztó kiválasztásával kapcsolatban, keresd kollégáinkat bátran! 🙂

 

 

 
 
Örömmel vesszük a véleményedet

Szólj hozzá

0
  0
  Bevásárló listád
  A kosarad üres.Vissza a boltba
  Teddy Klára Festékbolt
  Logo
  Shopping cart