Színkereverés ABC-je

A színkeverés komoly lehetőségeket rejt magában, de fontos, hogy jól felkészülten vágjunk bele annak érdekében, hogy a végeredmény olyan legyen amilyennek megálmodtuk.

Színkereverés abc-je

Színek harmóniája

Színek kiválasztása színkeveréshez

A kezdeti fázisban két lehetőség közül kell dönteni, az egyik hogy most álmodja meg a színt és megpróbálja ezt kiválasztani színkártyáink valamelyikéről. Ebben az esetben egyszerűbb a helyzet, mert a több ezer színből kedve szerint válogathat.

A másik esetben egy már meglévő színhez kell utánpótlást keverni. Gyakori, hogy a falon keletkezett hiba, kosz vagy sérülés miatt szükséges a javítás. Ha a színnek megvan a pontos kódja, akkor könnyen reprodukálható, ez egy egyszerű és villámgyors folyamat.

Színkereverés abc-je

Színminta segítségével kiválasztott színek

Színminta fontossága

A két esetnek van egy közös metszete is, a színminta. A korábbi szín újrakeverésénél, ha nem tudja kódot, akkor színmintát kell belőle hozni. Az új szín esetében, akkor lehet szükség színmintára, ha egy megadott elképzeléshez, bútorzathoz, burkolathoz választ színt, mert itt még az árnyalatok is sokat számítanak.

Tehát a színminta nagyon sokat segít mind két esetben. Innentől azonos az út, a színmintát bescanneljük egy erre fejlesztett scannerrel és igyekszünk a legpontosabban meghatározni az adott színt.

Színkereverés abc-je

Színkereverés abc-je

Határozzuk meg a mennyiséget

Szintén fontos kérdés szokott lenni a mennyiség. Mindig kérjük vásárlóinkat, hogy pontos adattal érkezzenek, hogy hány m2 a felület, amire a festéket szánják. Bár sok kérdést meg tudunk válaszolni és sok mindenben tudunk segíteni, de a mennyiséget csak pontos számok alapján tudjuk megmondani, az alapján nem, hogy “akkor mint ez csak van rajta 3 ablak”.

A szín kiválasztása után anyagot választunk Önnek, az igényei alapján. Mindenkinek más a fontos egy festék kapcsán. Van aki inkább a moshatóságot várja a festéktől, van aki a légáteresztőséget és még folytathatnánk.

Fontos szempontok színkeverés előtt

A színeknél fontos tudni, hogy falon, nagy felületen a legtöbb esetben másként néznek ki mint az kisebb méretű mintákon. Erről is igyekszünk tájékoztatást adni a válogatás során. A színek különlegesek, befolyásolja őket a környezet a felület mérete és fajtája is. Egy-egy bútor színe is sokat módosít az összhatáson, de akár az is befolyásoló lehet, hogy az adott helyiség mennyi fényt kap.

Ezért bevett praktika, hogy a kiválasztott színből kezdetben egy kis mennyiséget (1 L-es kiszerelést) visznek a Vásárlók és próbafestést végeznek vele a falon, így látható számukra, hogy valóban erre a színre és érzetre vágynak-e.

Azt is érdemes átgondolni, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Választhatunk a klasszikus matt és a selyemfényű falfestékek közül, ezzel is picit módosítva az összhatáson.

Fontos megemlítenünk a kiválasztott anyagokat is. Érdemes tudni, hogy nem minden szín keverhető ki minden falfestékből. Erről pontos felvilágosítást adunk a szín kiválasztásakor. Mindig a megfelelő falfestékeket javasoljuk Vásárlóink igényei (pl légáteresztő) és a szín alapján.

Színkereverés abc-je

Erős színeknél kiemelten fontos az alapozás

Az alapozás fontossága

Az erős színeknél figyelni kell a megfelelő alapozásra is. Az alapozás önmagában is nagyon fontos, ezzel sok festéket spórolhatunk (kevésbé szívja fel a festéket a fal) illetve elkerülhetjük a falon a színek kifoltosodását.
Erős színeknél speciális, színrekevert alapozó szükséges, ezzel is biztosítva a szín erejét és minőségét.

Említettük, hogy a színen kívül a megfelelő falfesték kiválasztása is nagyon fontos. Gyakori hiba, hogy nem megfelelően kiválasztott anyagoknál nem a várt eredményt kapjuk. Ilyen a légáteresztő anyagok használata, hibás összeválogatása. A légáteresztő hatás csak abban az esetben érvényesül, ha a teljes rendszer légáteresztő anyagokból kerül összeállításra. Ebben az esetben minden anyagnak ilyennek kell lennie, mindegy hogy festékről, glettről stb. beszélünk.

Az festékek között természetesen egyéb speciális felhasználású alternatívák is akadnak. Más és más falfestéket érdemes választani eltérő helyiségek és az adott helyiségek felhasználása függvényében. (Például mosható falfestékek.)

Színkereverés abc-je

Színkereverés abc-je

Színkeverésre alkalmas falfestékek:

Dulux falfestékek

 • Perfect Matt – beltéri falfesték, amely mosható és dörzsálló.
 • Easycare – erősen nedvességtaszító beltéri falfesték, mosható és dörzsálló. Tökéletes választás például gyermekszobákba.

Trilak – Héra falfestékek

 • Héra Prémium – mosható és dörzsálló beltéri falfesték, amely elérhető selyemfényű és matt kivitelben is.
 • Héra Homlokzat – kültéri falfesték.
 • Modakril – műemlék minőségű kültéri falfesték, amely hajszálrepedések elfedésére is alkalmas. Kiadósságát tekintve kb. fele olyan kiadós.

Casati falfestékek

 • Primavera – diszperziós, páraáteresztő falfesték, csak halvány színekben keverhető.
 • Casaviva – mosható, rugalmas bevonatot képző beltéri falfesték. Magas hígíthatóság és kiadósság jellemzi.
 • Tiffany – szuper mosható, dörzsálló, légáteresztő homlokzat festék extrém kiadóssággal. Alkalmas minőségi beltéri falfelületekre is.
 • Hydro Finish – selyemfényű vagy magasfényű, burkolattal egyenértékű falfesték, amely erősen dörzs- és mosás- valamint vegyszerálló. Konyhákba is alkalmas, nem tartalmaz veszélyes anyagot.
 • Top Cream – nagy hígíthatóságú (akár 400%) lég- és páraáteresztő falfesték. Csak halvány színekre keverhető.

Színkereverés abc-je

Színkeverésre alkalmas zománcfestékek

Dulux zománcfesték

 • Rapidry – vizesbázisú, selyemfényű zománcfesték. Kellemetlen szagoktól mentes.

Trilak zománcfestékek és lazúrok

 • Trinát – magas és selyemfényű kivitelben elérhető oldószeres zománcfesték.
 • Trinát Aqua – magas és selyemfényű kivitelben elérhető vizes zománcfesték, kellemetlen szagoktól mentes.
 • Lazurán – selyemfényű vastaglazúr, amely bizonyos színekre keverhető és fontos, hogy nem mindegy milyen fára szánjuk.

Casati zománcfestékek és lazúrok

 • Eko – magasfényű, szintetikus zománcfesték termostabil pigmentekkel. Radiátorra is használható.
 • Arredo – selyemfényű, szintetikus zománcfesték, amelynek pigmentjei nem sárgulnak. Radiátorra is használható.
 • Sea Gull – magasfényű, szintetikus, szagtalan zománcfesték amelyet nagy rugalmasság és időjárásállóság jellemzi. Nem szineződik el.
 • Casalegno – selyemfényű szintetikus lazúr. Kül- és beléri fafelületekre egyaránt használható.

 

Festékboltunkban kedvére böngészhet a felsorolt anyagok színkártyáiból megfelelő szín után. Természetesen elérhetőek az előre kikevert színek színkártyái is. Kérje munkatársaink segítségét a megfelelő anyag és szín kiválasztásában.

 
 
Teddy
Örömmel vesszük a véleményedet

Szólj hozzá

Teddy Klára Festékbolt
Logo
Shopping cart