A falszín is befolyásolhatja az alvás minőségét

Tudtad?!
A falszín is befolyásolhatja az alvás minőségét! Bizony!

Az alvás az egyik legfontosabb az ember egészségének megóvásához és hangulatának, közérzetének megőrzéséhez. Az alvás esetében viszont a mennyiségen kívül a minőség is nagyon fontos. Az alvásminőséget pedig számos tényező befolyásolja. Ilyenek például a hőmérséklet, a párna fajtája, a takaró fajtája, a matrac típusa és nem utolsósorban a szoba hangulata ahol alszunk.

Mi most az utóbbiról, azaz a szobáról, annak színéről fogunk beszélni egy picit.

Azt régóta tudjuk, hogy a színek különlegesen hatnak az emberre. Egészen különleges érzelmeket vagy benyomást tud kiváltani belőlünk egy-egy szín. Több szakma is komolyan foglalkozik a színekkel, azok jelentésével és mondjuk úgy, hogy “kémiájával”.

Azt fontos kiemelni, hogy ennek mentén a színek ugyan komolyan hatnak ránk és közérzetünkre, de önmagukban nem fogják megoldani az alvási problémáinkat!

Na de nézzük egy példát!

A piros és sárga színek automatikusan felkeltik a figyelmet, nem véletlen, hogy ezek a színek például a legtöbb gyorsétterem lánc színei közt is megtalálhatóak. A nyugodt elalváshoz fontos, hogy semmi se legyen erősen ingerlő és figyelemfelkeltő. Ilyenkor egy kis “mentális térre” van szükségünk. Így ezen színek bár szépek és számos helyre jó választások lehetnek, de a hálószoba kivétel.

Megfelelő színt választani nehéz, pláne úgy, hogy az elképzeléseink és az ideális választás között ne kelljen erős kompromisszumot kötnünk.

Megpróbálunk pár tanáccsal szolgálni a választáshoz:

 • Érdemes elkerülni a narancs, piros és erős, feltűnő, ingerlő színeket. Ezek nehezítik az elalvást.
 • A kék színek, árnyalatok választása jó döntés. Kutatások is beszámoltak róla, hogy a kék szín van a legjobb hatással az alvásra és annak minőségére. Segít lenyugodni és kikapcsolni elalvás előtt.
  Persze, ha nem szereted a kéket, akkor van más lehetőség is!

 • Pasztellek! Hasonlóan nyugtató és homogén hatása lehet szinte bármely szín pasztell árnyalatának. Így ha kedveled ezen árnyalatot, akkor a színt már kedvedre variálhatod.

 • Na, de mi a helyzet a fehérrel? A fehér nem túl jó választás. Ugyan a fehér nyugtatólag is hathatna, de a színek hiánya a felébresztett érzelmek, érzések hiányát is eredményezi.
 • Feng Shui színek, igen ez nyerő! Ezen színek a természet és a harmónia színei. Ilyen például a zöld, ami a megújulás és természetesség színe, ami jó hatással van ránk.

Még pár ráadás ötlet, ami a pihenés minőségét fokozhatja:

 • Matt festéket válassz! Hálóba érdemes matt falfestéket választani a divatos fényes típusokkal szemben.
 • Még is erős/élénk színt szeretnél?! Ekkor jó ötlet és kompromisszum, ha az erős színt az ágyad mögötti falra választod. Így jelen lehet a kívánt erős szín, de elalvás közben nem zavar, ingerel.

 • Világítás… Igen kulcs szerepe van. Nagyon sokat változtat, befolyásolhat a kiválasztott színen, hogy milyen fény éri. Érdemes meleg fényt választanunk a hideg fénnyel szemben. Melegebb, otthonosabb és békésebb lesz tőle a háló, így könyebb ellazulni is.
 • Kiegészítők a hálóban?! Ezen kiegészítők esetében is fontos a színekre és a harmóniára figyelnünk. Például a függönyök, ágytakarók stb. színe ugyan úgy hatással van ránk és az alvási ciklusunkra.

Természetesen a hálószobád kialakításának csak a képzeleted szabhat határt, de érdemes megfontoltan és előrelátóan dönteni.

A színek kiválasztásához több ezer színt tudunk mutatni neked, amik között biztosan megtalálod a kedvedre valót. Nézz be hozzánk és merülj el a színek világában!

 

 
 
Örömmel vesszük a véleményedet

Szólj hozzá

0
  0
  Bevásárló listád
  A kosarad üres.Vissza a boltba
  Teddy Klára Festékbolt
  Logo
  Shopping cart